ΕΙΔΗ YOGA - ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Yoga Basics

To Yoga basics είναι κατάλληλο για όλα τα επίπεδα και ειδικότερα για όσους ξεκινάνε στην γιόγκα.
Το μάθημα έχει έναν πιο ήπιο ρυθμό, και δίνεται έμφαση στην εκμάθηση όλων των βασικών στοιχείων που απαρτίζουν μια ολοκληρωμένη πρακτική. Εξερευνώνται αναπνευστικές τεχνικές, θεμελιώδεις αρχές ευθυγράμμισης και βασικές άσανα (σωματικές στάσεις) από διάφορες κατηγορίες όπως : όρθιες, ανοίγματα ισχίων, μπροστινές διπλώσεις, οπίσθιες κάμψεις και ανεστραμμένες.
Διδάσκονται επίσης διάφορες παραλλαγές των άσανα όπως και η χρήση των βοηθημάτων (ζώνες, μπλοκ κ.ά.), έτσι ώστε να βρεθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για κάθε ασκούμενο να βιώσει πλήρως την κάθε στάση και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.

Vimarsa Yoga

Η Vimarsa yoga είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα με το όλο μάθημα να έχει έναν πιο δυναμικό χαρακτήρα.
Αναλύονται οι θεμελιώδεις αρχές ευθυγράμμισης των άσανα, και μαθαίνονται οι ενεργειακές δράσεις βασικών και πιο προχωρημένων άσανα.
Ένα μάθημα Vimarsa Yoga μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο θέμα για έμπνευση και στοχασμό από την φιλοσοφία της γιόγκα, διαστήματα με πιο δυναμικές αλληλουχίες άσανα σε ροή, pranayama, διαλογισμό και mantra.
Επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας “χώρος” όπου η όλη εμπειρία της πρακτικής γίνεται πιο διαλογιστική, μια αίσθηση βαθύτερης σύνδεσης και ισορροπίας σώματος και νου.

Yoga Basics

Δευτέρα & Τετάρτη στις 18:00-19:20

Vimarsa Yoga

Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή στις 10:00-11:30
Τρίτη & Πέμπτη 19:30-21:00

Ashtanga Vinyasa Yoga

Η Ashtanga Yoga ανήκει στην μεγάλη ομπρέλα της Hatha Yoga και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη yoga καθώς υφίσταται σαν ένα από τα πιο παραδοσιακά συστήματα.
Στο σύνολό της περιλαμβάνει 6 επίπεδα ακολουθιών θέσεων (σειρές). Η πρώτη σειρά, η οποία διδάσκεται ως επί το πλείστον στο στούντιο, ονομάζεται “Yoga Chikitsa” δηλαδή “θεραπευτική yoga”.
Είναι ένα αρκετά δυναμικό σύστημα yoga, παρόλα αυτά όμως απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματικής κατάστασης ή ευλυγισίας, αρκεί να έχουν τη διάθεση να έρθουν σε βαθύτερη σύνδεση με το σώμα- νού.
Στην Ashtanga Yoga εξασκούμαστε στο να κινούμε το σώμα μας από μέσα προς τα έξω, έτσι ώστε η εξωτερική κίνηση του σώματος να είναι η ορατή έκφραση της εσωτερικής κίνησης της αναπνοής. Επομένως δεν συντονίζουμε ακριβώς την κίνηση με την αναπνοή, αλλά περισσότερο επιτρέπουμε στην αναπνοή μας να δημιουργήσει το χώρο εσωτερικά έτσι ώστε να πάρει μορφή η κίνηση του σώματός μας.
Όταν αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας τις τεχνικές της Ashtanga Yoga (tristana) και εξισορροπούμε τις αντίθετες δυνάμεις (prana – apana) στο σώμα μας όπως αυτές εκφράζονται μέσα από την εισπνοή και εκπνοή μας, τότε η ζωτική μας ενέργεια ανυψώνεται με αποτέλεσμα την εσωτερική κάθαρση και πνευματική διαύγεια. Στο στούντιο γίνονται μαθήματα mysore style και οδηγημένα (led) μαθήματα.

Mysore style
Ο κάθε ασκούμενος μέσα στην ομάδα ακολουθεί το δικό του ρυθμό ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται. Η καθοδήγηση του δασκάλου αφορά τον καθένα προσωπικά.

Οδηγημένα (led) μαθήματα
Στο στούντιο διδάσκεται η 1η σειρά της Ashtanga Yoga όπου όλοι οι ασκούμενοι ακολουθούν ταυτόχρονα τις οδηγίες του δασκάλου.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga Led
Δευτέρα στις 19:30-21:00
Ashtanga Yoga Mysore
Τρίτη & Πέμπτη 07:00-09:00
Παρασκευή 18:00-20:30

Gentle Yoga

Η Gentle Yoga είναι μια ήπια μορφή άσκηση της γιόγκα, η οποία χαρακτηρίζεται από μια συνολική προσέγγιση βαθιάς αναζωογόνησης του σώματος και του νου. Ο ρυθμός που ακολουθείται είναι πολύ πιο αργός από ότι σε άλλα είδη γιόγκα, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην
βιωματική εμπειρία και την καλλιέργεια της σωματικής επίγνωσης.
Οι περισσότερες άσανα γίνονται από καθιστή και ξαπλωτή θέση και μερικές από όρθια, με τις μεταβάσεις μεταξύ τους να είναι ομαλές. Κάποιες θέσεις μπορεί να κρατούνται για περισσότερο χρόνο με την χρήση βοηθημάτων όπως και στην restorative yoga, ή να υπάρχει μια απαλή ροή στην κίνηση.
Αφιερώνεται χρόνος σε αναπνευστικές τεχνικές που συμβάλλουν στην σύνδεση με την ζωτική ενέργεια της αναπνοής, και στην διόρθωση λανθασμένων μοτίβων του τρόπου που αναπνέουμε. Σε κάθε μάθημα Gentle yoga πριν από την τελική χαλάρωση γίνεται ένας μικρός διαλογισμός.
Προτείνεται για:
*όσους απλά επιζητούν μια πιο χαλαρή πρακτική.
*όσους θέλουν να ξεκινήσουν γιόγκα από κάπου εύκολα.
*όσους έχουν τραυματισμούς και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ένα μάθημα με πιο γρήγορο ρυθμό.
*όσους έχουν μεγάλο διάστημα να γυμναστούν και επιθυμούν σταδιακά να επανέλθουν.
*όσους αναρρώνουν από ιατρικές επεμβάσεις και πιο σοβαρά θέματα υγείας.
*όσους είναι υπέρβαροι η έχουν περιορισμένη ευλυγισία και εύρος κινητικότητας.

Διαλογισμός & Pranayama

Ιστορικά δυο από τις βασικότερες πρακτικές σε όλες τις παραδόσεις της yoga είναι εκείνες του διαλογισμού και της pranayama. Η ίδια η λέξη “yoga” σε πολλά γιογκικά κείμενα σημαίνει απλά διαλογισμός.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές και τεχνικές διαλογισμού αλλά γενικά μπορούν όλες να χωριστούν σε δυο βασικές κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές που χρησιμοποιούν ένα μοναδικό σημείο εστίασης ως μέσο για την επίτευξη της ηρεμίας του νου. Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από τεχνικές τις οποίες ονομάζουμε Mindfulness (Ενσυνειδητότητα) και περιλαμβάνει την παρατήρηση νοητικών, συναισθηματικών και φυσικών φαινόμενων χωρίς την οποιαδήποτε απόπειρα παρέμβασης μας σε αυτό που συμβαίνει.
Στο μάθημα Διαλογισμός & Pranayama εξασκούμαστε συστηματικά σε τεχνικές και από τις 2 αυτές κατηγορίες.
Στην πρακτική της pranayama αρχικά μαθαίνουμε να αναπνέουμε ”σωστά”, διορθώνοντας διάφορα μοτίβα που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί στον τρόπο που αναπνέουμε και μας επιβαρύνουν ενεργειακά. Στην συνέχεια μέσω απλών και πιο προχωρημένων τεχνικών μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε την ενέργεια της αναπνοής μας.
Όπως αποδεικνύουν πολλές μελέτες που έχουν γίνει τα οφέλη αυτών των πρακτικών είναι πολλαπλά τόσο σε σωματικό όσο σε ψυχολογικό, συναισθηματικό και νοητικό επίπεδο.

 

 

Διαλογισμός & Pranayama

Κάθε Τρίτη στις 18:00-19:15

Gentle Yoga

Κάθε Πέμπτη στις 18:00-19:15

Hatha Yoga 

Ένα μάθημα Hatha Yoga αποτελείται από τεχνικές συγκέντρωσης και χαλάρωσης, τεχνικές αναπνοής, κλασσικές στάσεις της γιόγκα αλλά και κατάλληλα τροποποιημένες παραλλαγές τους ανάλογα το θέμα του μαθήματος και το επίπεδο που βρίσκεται κάθε εκπαιδευόμενος.
Με αφορμή ένα κείμενο, μια ιδέα ή μια έννοια της γιόγκικης φιλοσοφίας, εμβαθύνουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στην πρακτική μας και μετουσιώνουμε την σωματική άσκηση σε μια πιο συνολική προσέγγιση σωματικής και νοητικής εργασίας που επιδρά θετικά τόσο στην υγεία όσο και στην ενδυνάμωση και ευλυγισία του σώματος και του νου.
Μια μορφή άσκησης που επεκτείνεται πέρα από την αίθουσα της γιόγκα και επηρεάζει θετικά την καθημερινότητα σας.

Kids Yoga

Ένα μάθημα γιόγκα για παιδιά, εκπαιδεύει το παιδί νοητικά ,σωματικά και πνευματικά και του επιτρέπει να βιώσει μια πιο αρμονική και ισορροπημένη ζωή. Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία μάθησης το θεατρικό παιχνίδι, την κίνηση ,την μουσική, την ζωγραφική ,την γεωγραφία, τα μαθηματικά, τις ξένες γλώσσες και τις αρχές της γιόγκα, γίνεται προσιτό και διασκεδαστικό στα παιδιά αλλά και βαθιά ουσιαστικό.
Τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, να συνδέονται με το σώμα και τις αισθήσεις τους αλλά και με τους άλλους, να ανακαλύπτουν και να πιστεύουν στις ξεχωριστές ικανότητες τους. Αποκτούν καλύτερες συνήθειες ύπνου, μαθαίνουν να χαλαρώνουν συνειδητά και να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν, ακόμη και στην δική τους τρυφερή ηλικία .
Επιπλέον, μέσω της γιόγκα, αναπτύσσουν την συγκέντρωση εντός και εκτός τάξης και ενισχύουν την ικανότητα τους για μάθηση!

 

Healing Sound Bath

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία υπό τους ήχους και τις δονήσεις των Tibetan singing bowls, του Ινδιάνικου τύμπανου, του Feng gong, του Ocean drum, των μουσικών μελωδών και άλλων ηχοθεραπευτικών οργάνων.
To Sound Bath (“Ηχόλουτρο”) προσφέρει μια βαθιά αναζωογόνηση και εναρμόνιση σε φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Ο ήχος των αρμονικών δονήσεων έχει μια καταπραϋντική επίδραση στο σώμα, βοηθώντας το να νιώσει ασφάλεια, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια διαλογιστική κατάσταση όπου αυξάνεται η επίγνωση της παρούσας στιγμής.
Κατά τη διάρκεια ενός Sound Bath συμβαίνει μια ενεργοποίηση των ”Άλφα” και των ”Θήτα” εγκεφαλικών κυμάτων. Με συγκεκριμένες εναλλαγές στον ρυθμό και στις συχνότητες των ήχων, η συνηθισμένη ”Βήτα” κυμάτων κατάσταση μας (εγρήγορση, συγκέντρωση, αντίδραση), μεταβάλλεται σε μια ”Άλφα” κατάσταση (δημιουργικότητα, χαλάρωση, παρουσία), και ακόμη βαθύτερα στην ”Θήτα” (βαθύς διαλογισμός, διαίσθηση, ροή).
Οι βαθύτερες αυτές καταστάσεις του νου, επιφέρουν μια αίσθηση συντονισμού και αρμονίας, και συμβάλλουν στο να αφυπνιστούν οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις μέσα μας.

Το Healing Sound Bath γίνεται στον χώρο μας περίπου 1 φορά τον μήνα.
Δείτε στο All events για την ημερομηνία του επόμενου.

Restorative Yoga

Η Restorative yoga είναι μια ήπια μορφή άσκηση της γιόγκα, η οποία χαρακτηρίζεται από μια συνολική προσέγγιση θεραπείας,
αποκατάστασης και βαθιάς χαλάρωσης. Στην πρακτική αυτή χρησιμοποιούνται βοηθήματα όπως ειδικά μαξιλάρια (bolster), κουβέρτες,
τουβλάκια κ.ά. με τέτοιο τρόπο που να υποστηρίζεται το σώμα σε διάφορες προσαρμοσμένες θέσεις.
Οι θέσεις αυτές κρατούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (3-10 λεπτά) έτσι ώστε ο ασκούμενος, με την συνδρομή διαφόρων τεχνικών επίγνωσης και αναπνοών, να επιτύχει μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτής της πρακτικής είναι η εξάσκηση κάποιων απλών λειτουργικών κινήσεων που αποσκοπούν στην βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και της αντίληψης όλου του σώματος.
Προτείνεται για:
*όσους θέλουν απλά να απολαύσουν μια βαθιά και ήπια θεραπευτική πρακτική.
*όσους έχουν τραυματισμούς και δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν ένα μάθημα με πιο γρήγορο ρυθμό.
*όσους έχουν μεγάλο διάστημα να γυμναστούν και επιθυμούν σταδιακά να επανέλθουν.
*όσους αναρρώνουν από ιατρικές επεμβάσεις και πιο σοβαρά θέματα υγείας.
*όσους βιώνουν πολύ άγχος και στρες.

image
https://vimarsayoga.gr/wp-content/themes/maple/
https://vimarsayoga.gr/
#517094
style1
paged
Loading posts...
/home/vimarsayoga/public_html/
#
on
none
loading
#
Sort Gallery
on
yes
yes
off
on
off